vrijdag 19 juni 2015

Bridges on the Tweed

Als ik tussendoor even tijd heb zoek ik nog wat dingen op om de route verder te finetunen. Op dag 3 volgen we na het Schotse stadje Kelso bijna heel de dag de rivier de Tweed, en daar is wel wat te zien.

Zo vond ik tussen km 19 en 28 een hele hoop interessante zaken die ons vermoedelijk meer doen afstappen dan fietsen. Om te beginnen passeren we Dryburgh Abbey en een beetje verder een redelijk spectaculaire voetgangershangbrug uit 1872 over de river Tweed. Die steken we maar even over voor de leut, want onze track blijft aan de linkeroever van de rivier. We klimmen even naar de Bass Hill om de Temple of the Muses te bezoeken, een rond paviljoentje met daarin 4 dansende bronzen dames die de 4 seizoenen voorstellen, ter ere van de dichter James Thomson.

Dan terug rechtsommekeer en (5-6% bergop!) passeren we 2km verder het standbeeld van de Schotse vrijheidsstrijder William Wallace (die van Braveheart), dan verder bergop tot het gehuchtje Bemersyde en langs Bemersyde Hill hebben we een fantastisch uitzicht over de Tweed-vallei en bergen vanaf Scott's Viewpoint. Stoppen en foto's nemen. 

Dan kunnen we even doorfietsen (5-6% bergaf!) en komen we op km 25 aan een verzameling mooie bruggen waaronder een bakstenen spoorwegviaduct (Leaderfoot Bridge) uit 1863 dat 38m boven de vallei uittorent. Wij fietsen echter over een iets lager exemplaar dat weliswaar ouder is: Dryrange Old Bridge uit 1776. Naast deze brug ligt dan nog een betonnen exemplaar uit 1974, waar de auto's van de A68 over mogen razen. 

3km verder de Tweed stroomopwaarts komen we in het stadje Melrose, waar we langs Melrose Abbey fietsen om dan weer de rivier te kruisen over een hangbrug uit 1826 even de rivier over hoppen om ze weer over te steken via Lowood Bridge, een stenen boogbrug uit 1762. Daarna rijden we via een fietspad op een oude spoorlijn nog over de stenen Redbridge viaduct uit 1847.

Na Melrose steken we nog een keer of 6-7 de Tweed over, telkens over bruggen uit de 18e of 19e eeuw.

Life is old here.

Link: Bridges on the Tweed


Geen opmerkingen:

Een reactie posten